Saturday, January 29, 2011

MY HEART
Hati merupakan tempat yang lembut, rahmat, kasih sayang dan lain-lain..
Apabila kita mengisi hati kita dengan zikrullah, nescaya ia memenuhi rahmat dan kasih sayang..

Hati merupakan anggota yang menentukan segala permasalahan hidup..jika ia dimakmurkan dengan keyakinan dan iman, sudah tentu segala anggota akan mengikut dengan penuh keimanan..
Untuk kita melihat betapa kuat, kuasa dan luasnya hati dengan keimanan, Allah Taala menjelaskannya dalam Surah az-Zumar ayat 23 yang bermaksud:

"Allah telah menurunkan sebaik-baik perkataan iaitu Kitab Suci Al-Quran yang bersamaan isi kandungannya antara satu dengan yang lain (tentang benarnya dan indahnya), yang berulang-ulang (keterangannya, dengan berbagai cara); yang (oleh kerana mendengarnya atau membacanya) kulit badan orang-orang yang takut kepada Tuhan mereka menjadi seram; kemudian kulit badan mereka menjadi lembut serta tenang tenteram hati mereka menerima ajaran dan rahmat Allah. Kitab Suci itulah hidayat petunjuk Allah; Allah memberi hidayat petunjuk dengan Al-Quran itu kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya) dan (ingatlah) sesiapa yang disesatkan Allah (disebabkan pilihannya yang salah), maka tidak ada sesiapa pun yang dapat memberi hidayat petunjuk kepadanya."


Itulah petunjuk Allah, dengan kitab itu Dia menunjukkan siapa yang yang dikehendaki-Nya..dan sesiapa yang disesatkan Allah, maka tidak ada seorang pun pemberi petunjuk baginya..

*                                 *                                 *Menurut Syeikh Ibrahim Adham, antara sebab atau tanda-tanda hati yg mati ialah:
1..Mengaku mengenal Allah s.w.t, tetapi tidak menunaikan hak-hakNya
2..Mengaku cinta kepada Rasulullah s.a.w, tetapi mengabaikan sunnah baginda
3..Membaca al-Quran, tetapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya
4..Memakan nikmat-nikmat Allah swt, tetapi tidak mensyukuri atas pemberianNya
5..Mengaku syaitan itu musuh, tetapi tidak berjuang menentangnya
6..Mengaku adanya nikmat syurga, tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya
7..Mengaku adanya seksa neraka, tetapi tidak berusaha untuk menjauhinya
8..Mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa, tetapi masih tidak bersedia untuknya
9..Menyibukkan diri membuka keaiban orang lain, tetapi lupa akan keaiban diri sendiri
10..Menghantar dan menguburkan jenazah/mayat saudara se-Islam, tetapi tidak mengambil pengajaran daripadanya


*                     *                   *


Hati mati kerana tidak berfungsi mengikut perintah Allah iaitu tidak mengambil iktibar dan pengajaran daripada didikan dan ujian Allah..

Hati juga mati jika tidak diberikan makanan dan santapan rohani sewajarnya..kalau tubuh badan boleh mati kerana tuannya tidak makan dan tidak minum, begitulah juga hati..

Apabila ia tidak diberikan santapan dan tidak diubati, ia bukan saja akan sakit dan buta, malah akan mati akhirnya..

Santapan rohani yang dimaksudkan itu ialah zikrullah dan muhasabah diri..Oleh itu, jaga dan peliharalah hati dengan sebaik-baiknya supaya tidak menjadi kotor, hitam, keras, sakit, buta dan mati..gilap dan bersihkannya dengan cara banyak mengingati Allah (berzikir)..
Firman Allah:
ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَتَطۡمَٮِٕنُّ قُلُوبُهُم بِذِكۡرِ ٱللَّهِ‌ۗ أَلَا بِذِڪۡرِ ٱللَّهِ تَطۡمَٮِٕنُّ ٱلۡقُلُوبُ  

(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan "zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia. 
(Al-Rad, Ayat 28) 

*             *           *
Rasulullah s.a.w. bersabda, maksudnya:
"Ketahuilah bahawa pada jasad terdapat segumpal darah, apabila elok nescaya eloklah seluruh jasad dan apabila rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah bahawa itulah hati."*          *        *No comments:

Post a Comment