Saturday, August 21, 2010

ya Allah...aku sangat mencintaiMu...



video
Ya Allah Engkau Tuhanku
Tiada Tuhan melainkan Engkau
Engkau cinta Agungku
Nabi Muhammad pesuruh-Mu

Ya Allah Engkau sumber bahagia
Engkau Sumber keselamatan
Ya Allah Engkau sumber keamanan
Engkau adalah segalanya 

Ya Allah Engkaulah pelindungku
Engkaulah sumber rezqiku
Di waktu sakit Kau sembuhkan
Di waktu lapar Kau beri makan

Ya Allah Engkau Cinta Agungku
Cintaku haraplah dibalas
Ya Allah Engkau Cinta Agungku
Janganlah cintaku tidak dibalas

Jangan biarkan ku tanpa pimpinan
Pimpinlah aku ke jalan yang benar
Kepada Engkaulah harapanku

Janganlah hampakan perasaanku

Friday, August 13, 2010

oh Allah..thank u so much....




I was so far from YOU
Yet to me we're always so close
I wanted to last in the dark
I closed my eyes to all the signs
YOU put on my way
I walked everyday
Further and further away from YOU
Allah YOU brought me home
I thank YOU with every breath I take

AlhamduliLlah x2
All praises to Allah x2
AlhamduliLlah x2
All praises to Allah x2

I never thought about
All the things YOU have given to me
I never thanked YOUR warns
I was too proud to see the truth
And prostrate to YOU
Until I took the first steps
And that's why YOU open the doors for me
Now Allah I realize what I was missing
By being far from YOU

AlhamduliLlah
All praises to Allah x2
AlhamduliLlah x2
All praises to Allah x2
Allah

Allah I wana thank YOU
I wana thank YOU for all the things that YOU've done
YOU've done for me through all my years
I've been lost
YOU guided me from all the ways that were wrong
Indeed YOU give me hope
Allah I wana thank YOU
I wana thank YOU
I wana thank YOU for all the things that YOU've done
YOUve done for me through all my years
I've been lost
YOU guided me from all the ways that were wrong
I wana thank YOU for bringing me home

AlhamduliLlah x2
All praises to Allah x2
AlhamduliLlah x2
All praises to Allah x2

AlhamduliLlah x8

Sunday, July 25, 2010


MENGANTUKNYA......



        (GAMBAR ANIMASI PENULIS KETIKA SEDANG MENULIS ENTRI NI)



ALLAHUAKBAR..... A’UZUBILLAHI-MINASHAYTHONIRROJIM.... huh,masuk ni dah berpuluh2 kali saya menguap..masyaAllah,mengantuk betul mata ni..jealous betul mata ni ngan saya..baru ingat nak study lebih masa sikit malam ni..hmmm..nampaknye tidur je la ubatnya..x larat dah nak sambung study..kepala pun dah lain macam ni,rasa mcm kt Funfair ngah naik roller coster..pening..

Tapi xpela,mengantuk n tidur ni pun merupakan suatu nikmat yg amat berharga yg Allah S.W.T kurniakan pada kita..cuba bayangkan kalau xde perasaan mengantuk n xleh tidur,mesti kita akan rasa something wrong..

N kalau x silap saya,bila kita tidur ni minda kita akan susun balik maklumat2 yg berselirat dalam otak kita yg serba complex ni..subhanaLlah..hebat betul kan strategi Allah S.W.T menyusun atur rutin harian hamba2Nya...cume kita je yg jarang berfikir apa hikmah n rahsia sesuatu kejadian yg berlaku atas diri kita ni..kadang2 tu kita siap merungut lagi sebab x puas hati..AstaghfiruLlahaL’azim..(sama2 kita istighfar..)


Firman Allah Subhanahu wa Taala :

......” Afala ta’qilun”....
(Apakah kamu tidak berfikir..?)
Al-Baqarah,ayat 76

.....” Wallahuya’lamu wa-antum la ta’lamun”....
(Sesungguhnya Allah itu mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui)
Al-Baqarah,ayat 216

p/s : kalau ade masa bukalah tafsir Quran tengok balik potongan2 ayat yg saya tulis ni..best sebenarnya kalau kita tadabbur Al-Quran ni..dapat tahu macam2 benda baru..n sometimes bila kita renungkn betul2 intisari ayat2 Quran ni,sebenarnya dia akan buatkn pemikiran n tindakan kita lebih matang..=)

*tadabbur – maksud tadabbur ni dia mcm kita memperhalusi intisari Al-Quran..kalau dlm bahasa mudah,kita baca Quran n tengok makna dia..then fikirkn apa yg ayat tu cuba sampaikan pd kita,pastu praktik..bak kata org kampung ana, “PRACTICE MAKES PERFECT”...=)


Huh..panjangnye ana berceloteh..mata pun nk tertutup dh ni..ok2,sebelum mata ana tertutup n tertidur dalam keadaan yg x terurus cm diorang2 ni,baik ana terus je straight to the point..





Sebenarnya mula2 tadi lepas ana dah menguap byk kali ingatkn nk tidur je terus..tapi tetiba tergerak nk post something yg berkaitan dgn tidur..jom sama2 kita tengok apa benda yg ana nk postkn ni..sampai sanggup tahan mengantuk semata2 untuk post benda ni..jom...!! =)

   
*            *           *          *           *



4 PERKARA SEBELUM TIDUR



Pada suatu hari Rasulullah S.A.W berpesan kepada Aisyah r.a : "Ya Aisyah,janganlah engkau tidur sebelum melakukan empat perkara,iaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an,

2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,

3. Sebelum para muslim meredhai kamu,

4. Sebelum kau laksanakan haji dan umrah....

Lalu bertanya Aisyah : "Ya Rasulullah....Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?


"Rasulullah tersenyum dan bersabda :


“Jika engkau tidur bacalah surah Al-Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan AlQur'an..”

“Membacalah selawat untukku dan para nabi sebelum aku,maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat..”


“Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhai kamu..”


“Dan perbanyakkanlah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir.. maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah.."


*          *          *          *          *


Sahabat2 yg dikasihi sekalian,sekian saja untuk entri kali ni..x terdaya dh ana nk menahan mengantuk..mata pun dh sebelah tertutup ni..
Terima kasih kepada ntum sume sudi luangkn masa untuk berkunjung ke entri ana kali ni..semoga shbt2 sume dapat sesuatu yg bermanfaat dari entri ana kali ni,insyaAllah..ok la,ana nk masuk tidur dh..




BarakaLlahu fikum..Wassalamu’alaikum warahmatuLlahi wabarakatuh.....=)


*         *          *          *          *






p/s : Kalau rajin tolong sebar2kan kepada shbt2 kita yang lain..ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya atau menyampaikannya meskipun dia sudah meninggal dunia..=)


*          *         *           *          *


Friday, July 23, 2010




Assalamualaikum warahmatuLlahi wabarakatuh...
Hai sahabat2 semua,apa khabar..?
Harapnya moga ntum semua sentiasa bahagia dengan limpah kurnia dan redha dari-Nya..=) say ‘alhamduliLlah’...

Erm...nak tulis ape ye hari ni...?fuh..rasa cm nervous plak bila dh lama x berceloteh ni..(post yg baru2 ni pun just tulis lirik lagu je..hm..can someone give me any idea?

Ha..k2,xpe..dapat dh idea....

Thousand seconds later..
(................tengah menaip...............)





AlhamduliLlah,siap juga akhirnya entri ana kali ni..setelah sekian lama berehat..
Eh,apa tunggu lg..? jom la baca..let’s scroll down this page..=)  


*          *          *          *          *

Posted by .:ALFATEH07:.  Friday, July 23, 2010 T9-1.7 IM2



(Gambar bukan sekadar hiasan)


Ok,sebelum ana dedahkn the topic of my entri kali ni,apa kata kalau ntum sume teka n fiki2knr dulu...agak2nya la kan,apa ye tajuk entri ana kali..?hm..ada x sape2 bleh jwb?(ana buat pendekatan mcm PBL kt main campus- PBL trigger session..)

Ok..30 saat dari sekarang..(order yg sering dikeluarkn oleh lecturer optic ana..-di saat rakan2 sekelasku yg lain terpinga2 beserta kerutan di dahi masing2..”..kacang je soalan ni..” kata beliau..-siap ade gmbr kacang lg kt lecture slide dia..) teruskan meneka...

-         Tentang management?how to manage hyperactive cat..? BUKAN
-         Cite pasal kucing yang dibuang?setelah melakukan salahlaku disiplin kpd tuannya..??sian kucing 2... NI PUN BUKAN
-         Ataupun tentang......apa2 sahaja yg sdg berlegar2 di minda ntum sume...

K,time’s up..dapat x teka?hm..rse mcm xde sorg pun yg dpt teka...xpe2,jgn sedih xdpt jawab..sat g ana bgtau ape jwpnnya ye...=)


Baiklah,masa yg dinanti2 telah tiba...

Tajuk untuk entri kali ni ialah......


K . E . N . A . L . I . P . O . T . E . N . S . I . D . I . R . I





*           *           *

Sahabat2 yg dirahmati Allah S.W.T sekalian,untuk ana entri (versi trigger) yg serba ringkas ni,ana berpesan kepada ntum n ana sendiri agar kita sama berusaha mengenali potensi diri masing2..sama2lah kita memberi peluang kpd diri kita untuk mengenali sedalam2nya siapakah diri kita yg sebenarnya dan ke manakah haluan dan arah yg sepatutnya kita bergerak mara...

(mesti ade yg tertanya2 kn apa kaitan gmbr kucing 2 ngn potensi diri..insyaAllah next entri ana akn share about that..)

Ok,i think that’s all for today..see u all next time..=)
(doakan ana terus thabat ngn dunia blog..)

Selamat meng-explore potensi diri masing2...=)

Syukran for visiting my blog...Wassalam.....




Wednesday, July 21, 2010

Be Strong My Friends...





Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way

Sunday, May 30, 2010

ya Allah..bantulah kami....

Maksudnya:

“Ya Allah,Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami 
Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka.
Ya Allah, Leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka, 
pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka.
Goncangkan pendirian mereka 
Dan hantarkanlah anjing-anjing kamu kepada mereka 
Wahai tuhan yang gagah perkasa 
Wahai tuhan yang penuh raksasa 
Wahai tuhan yang bersifat murka.
Ya allah Ya allah Ya allah Ya allah,
Wahai Tuhan yang menurunkan kitab,
Wahai Tuhan yang mengarakkan awan,
Wahai tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab,
Kalahkan mereka,
Kalahkan mereka,
Kalahkan mereka Dan menangkan kami ke atas mereka.”

ARAHAN TERBARU : UMAT ISLAM WAJIB MEMBANTU UMAT ISLAM DI PALESTIN
ayuh sahabat...kita tidak mampu untuk ke sana, tapi jangan lupa untuk mendoakan mereka...
bacakan doa ini setiap kali selesai solat fardhu...
mudah-mudahan Allah mendengar doa kita semua untuk menyelamatkan tempat suci al Aqsa..,
insyaAllah...











Sunday, May 2, 2010

Mukjizat Gerakan Solat

Takbiratul Ihram : Berdiri tegak, mengangkat kedua tangan sejajar telinga, lalu melipatnya di depan perut atau dada bahagian bawah. Manfaat gerakan ini melancarkan aliran darah, getah bening (limfe) dan menambah kekuatan otot lengan. Posisi jantung di bawah otak memungkinkan darah mengalir lancar ke seluruh tubuh. Saat mengangkat kedua tangan, otot bahu meregang sehingga aliran darah yang kaya oksigen menjadi lebih lancar. Kemudian kedua tangan didekapkan di depan perut atau dada bagian bawah. Sikap ini menghindarkan dari berbagai gangguan persendian, khususnya pada tubuh bagian atas.

Ruku’ : Rukuk yang sempurna ditandai tulang belakang yang lurus sehingga bila diletakkan segelas air di atas punggung tersebut tak akan tumpah. Posisi kepala lurus dengan tulang belakang. Manfaat postur ini menjaga kesempurnaan posisi dan fungsi tulang belakang (corpus vertebrae) sebagai penyangga tubuh dan pusat saraf. Posisi jantung sejajar dengan otak, maka aliran darah maksima pada tubuh bahagian tengah. Tangan yang bertumpu di lutut berfungsi merehatkan otot-otot bahu hingga ke bawah. Selain itu, rukuk adalah latihan untuk mencegah gangguan prostat.


I’tidal : Bangun dari rukuk, tubuh kembali tegak setelah mengangkat kedua tangan setinggi telinga. Manfaat i’tidal adalah variasi postur setelah rukuk dan sebelum sujud. Gerakan ini merupakan latihan pencernaan yang baik. Organ-organ pencernaan di dalam perut mengalami pemijatan dan pelonggaran secara bergantian. Kesannya, pencernaan menjadi lebih lancar, terhindar dari gangguan penyakit disekitar perut.

Sujud : Menungging dengan meletakkan kedua tangan, lutut, ujung kaki, dan dahi pada lantai. Manfaat, aliran getah bening dipam ke bagian leher dan ketiak. Posisi jantung di atas otak menyebabkan darah kaya oksigen bisa mengalir maksima ke otak. Aliran ini berpengaruh pada daya pikir dan kecerdasan seseorang, bisa memberikan ketenangan. Karena itu, lakukan sujud dengan tuma’ninah, jangan tergesa gesa agar darah mencukupi kapasitasnya di otak. Postur ini juga menghindarkan gangguan wasir. Khusus bagi wanita, baik rukuk maupun sujud memiliki manfaat luar biasa bagi kesuburan dan kesihatan organ kewanitaan.


Duduk, Duduk ada dua jenis, yaitu iftirosy (tahiyyat awal) dan tawarruk (tahiyyat akhir) : Perbezaan terletak pada posisi telapak kaki. Manfaatnya, saat iftirosy, kita bertumpu pada pangkal paha yang terhubung dengan saraf nervus Ischiadius. Posisi ini menghindarkan sakit pada pangkal paha yang sering menyebabkan pesakitnya tak mampu berjalan. Duduk tawarruk sangat baik bagi lelaki sebab tumit menekan aliran kandung kemih (urethra), kelenjar kelamin (prostat) dan saluran vas deferens. Jika dilakukan dengan benar, postur ini mencegah impotensi. Variasi posisi telapak kaki pada iffirosy dan tawarruk menyebabkan seluruh otot turut meregang dan kemudian relaks kembali. Gerak dan tekanan harmonis inilah yang menjaga kelenturan dan kekuatan organ-organ gerak kita.


Salam : Gerakan memutar kepala ke kanan dan ke kiri secara maksima. Manfaatnya untuk merehatkan otot sekitar leher dan kepala menyempurnakan aliran darah di kepala. Gerakan ini mencegah sakit kepala dan menjaga kekencangan kulit wajah.

Saturday, May 1, 2010

MUJAHID SETIA

bismiLlahirRahmanirRahim...
assalamualaikum w.b.t


Siapakah mujahid setia???
Adakah AKU??? atau KAMU??? atau mungkin MEREKA???
Ayuh diri, duhai sahabat... marilah kita menjadi mujahid yang mengejar redha Ilahi...
ibarat singa di siang hari...bagai kan rahib di malam hari


"KALAU BUKAN KITA, SIAPA LAGI???
KALAU BUKAN DI SINI, DI MANA LAGI???
KALAU BUKAN SEKARANG, BILA LAGI???"


Bangkitlah mujahid bangkitlah
Rapatkan barisan rapatkan
Ayunkanlah langkah perjuangan
Mati syahid atau hidup mulia

Siapkan dirimu siapkan
Gentarkan musuhmu gentarkan
Takkan pernah usai pertarungan
Hingga ajal kan menjelang

Enyahkan rasa takut dan gentar
Walau raga kan meregang nyawa
Karena Allah tlah janjikan surga
Untukmu mujahid setia

Monday, March 15, 2010